🌊 Soła: 263 cm NORM ➡️ stab.

Najnowsze aktualności z Oświęcimia i powiatu oświęcimskiego

piątek, 22 sierpnia 2025 |
Oświęcim Online redakcja

POWIAT. Jak zorganizować udanego grilla?

Majówka zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że rozpocznie się sezon grillowy. Kto z nas nie lubi...

POWIAT. Jak zorganizować udanego grilla?
POWIAT. Jak zorganizować udanego grilla?
Majówka zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że rozpocznie się sezon grillowy. Kto z nas nie lubi przesiadywać na świeżym powietrzu i zajadać pieczonych kiełbasek? Jednak zanim pełną parą ruszymy z grillowaniem, musimy się do tego w pierwszej kolejności odpowiednio przygotować. Znajdź odpowiednie miejsceCi, którzy mają ogród lub działkę nie mają problemu z miejscem na zorganizowanie grilla. Jednak jeśli ktoś nie dysponuje własnym skrawkiem zieleni musi sobie znaleźć odpowiednie miejsce. Pamiętajmy, aby było to miejsce gdzie można zorganizować takie wydarzenie. Nie możemy organizować grilla w miejscu do tego nieprzeznaczonym na przykład w parku czy lesie. Jednak są miejsca gdzie możemy rozpalać ogniska, tam będziemy mogli także rozpalić grilla. Jeśli nie ma w pobliżu naszego miejsca zamieszkania odpowiedniego terenu na grilla, możemy zdecydować się elektryczny jego odpowiednik. Elektryczny grill może być stosowany na balkonie, a nawet w domu.Dobry sprzęt to podstawaO ile do rozpalenia ogniska potrzeba nam trochę suchego drewna i zapałki, do grillowania musimy się odpowiednio przygotować. Przede wszystkim potrzebujemy samego grilla, możemy zakupić go w większości supermarketów, w marketach budowlanych i sklepach ogrodniczych. Małe grille w sezonie dostaniemy także na stacjach benzynowych. Musimy pamiętać oczywiście o węglu drzewnym lub brykiecie, a także o podpałce. Przydadzą nam się także odpowiednie sztućce do grilla. Dzięki nim będziemy mogli przewracać kiełbasy lub mięso na ruszcie i unikniemy poparzenia.Co grillować?Zaletą jedzenia z grilla jest to, że grillować możemy w zasadzie wszystko. Kiełbaski, mięso, chleb, warzywa, a nawet owoce. Właściwie jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja. Najprostszym daniem jest po prostu grillowana kiełbaska. Możemy grillować tradycyjną kiełbasę lub białą, równie dobrym pomysłem będzie kaszanka z grilla. Kupując kiełbasę zadbajmy o to, aby pochodziła od zaufanego producenta i była odpowiedniej jakości. (źródło: http://www.nomaxtrading.eu/ ) Idealnie na grilla nadaje się także drób, skrzydełka z kurczaka, pierś lub szaszłyki to królowie grilla. Doskonale do grillowania nadaje się także karczek czy żeberka, nie możemy zapomnieć również o rybie. Oczywiście przed przystąpieniem do grillowania, musimy mięso odpowiednio przyprawić. Na rynku mamy obecnie dostępną całą gamę mieszanek przypraw do przeróżnych mięs, bez problemu znajdziemy także marynaty do mies. Sami także możemy przygotować takie marynaty, jeśli nie wiemy jak z pomocą bez wątpienia przyjdzie nam Internet lub książka kucharska. Świetnie na grilla nadają się także warzywa, szaszłyki warzywne to prawdziwa uczta bogów. Grillować możemy cukinię, paprykę, pieczarki, bakłażana, pomidory, ziemniaki, cebulę czy kolby kukurydzy. Jeśli mamy ochotę na słodkie przekąski, możemy spróbować grillowanych bananów z czekoladą. Prawdziwą delicją są grillowane tosty z chleba i żółtego sera. Tutaj należy jednak pamiętać o zawinięciu potrawy w filię aluminiową.
Źródło: Oświęcim Online

Oceń artykuł

/5 ( ocen)

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Pozostało: znaków

Pozostało: znaków

Przesuń suwak w prawo, aby odblokować

Przesuń w prawo → ✓ Odblokowane
Weryfikacja zakończona pomyślnie!

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Ładowanie komentarzy...